Elakkan Bayi Menjadi Gemuk
Bayi yang diberi minum susu ibu tidak mengalami masalah kegemukan dan obesiti berbanding bayi yang meminum susu lembu.

Mengapa?

Ini kerana susu ibu mempunyai fasa pencernaan yang baik. Enzim dan bahan-bahan lain di dalam susu ibu membantu memudahkan proses pencernaan dan penyerapan zat-zat makanan.
Gunakan Barli Untuk Putihkan Wajah

Setiap wanita maupun lelaki mengidamkan wajah yang putih dan bersih. Dan ada banyak produk-produk di pasaran yang boleh dan mudah diperolehi untuk mendapatkan hasil sebegini. Apa kata kita cuba menggunakan bahan asli untuk memutihkan wajah.

Bahan-bahan yang diperlukan amat mudah didapati di mana-mana pasaraya. Apa yang anda perlukan hanyalah barli, jus limau nipis dan air masak.

Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak. Setelah sejuk, tumbuk barli hingga lumat. Bancuh serbuk barli tersebut dengan sedikit perahan air limau nipis dan air masak. Sapukan bancuhan tersebut di wajah sebelum tidur.

Seboleh-bolehnya, amalkan setiap selama seminggu untuk melihat hasilnya.

Mudahkan?

Selamat mencuba!
Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Payu Dara Lelaki
Berikut adalah beberapa maklumat yang perlu anda tahu mengenai payu dara lelaki.

Tisu payu dara lelaki tidak berkembang dan tidak membesar.

Payu dara lelaki sama seperti yang terdapat pada gadis yang belum baligh.

Tisu payu dara lelaki dapat dipengaruhi dan diransang oleh hormon.

40 peratus lelaki mengalami pembesaran payu dara secara sementara akibat pengaruh hormon dan akan terhenti selepas satu atau dua tahun.

Pembesaran payu dara boleh disebabkan oleh ubat atau penyakit.

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Cancer menunjukkan bahawa lelaki yang sering orgasme kurang berisiko terkena kanser payu dara. Sebaliknya semakin kurang orgasme semakin tinggi risiko untuk mendapat penyakit berbahaya ini.

Dikatakan bahawa anak lelaki sulung berisiko besar untuk mendapat kanser payu dara dibandingkan adik-beradiknya yang lain.
Pilih Seluar Dalam Yang Longgar
Kalau anda inginkan keturunan yang ramai, jangan pakai seluar dalam ketat. Testis perlu dibiarkan dalam keadaan yang sejuk dan selesa. Ini penting agar proses pengeluaran sperma yang sihat dan berkualiti berjalan lancar. Apabila seluar dalam terlalu ketat, penis akan menjadi terlalu rapat pada tubuh dan habanya akan menggangu keadaan penis. Penyelesaian mudah, pilihlah boxer!
Tips Kesihatan : Tips Penjagaan Kesihatan Dan Petua Awet Muda

Sewaktu usia semakin memanjat tinggi, perubahan fizikal semakin ketara. Kedutan di wajah, rambut beruban, gigi banyak yang tanggal, mata menjadi rabun, pendengaran semakin kurang jelas, tubuh badan semakin membongkok, dan kekuatan fizikal yang terhad. Keadaan ini membuat kita takut untuk menghadapi masa tua.

Setiap orang akan menghadapi masa tua jika umurnya panjang. Sebagai persediaan menghadapi usia emas ini, pelbagai usaha dibuat untuk mempertahankan kesihatan dan kecantikan yang ada. Bak kata orang, ‘sediakan payung sebelum hujan’. Proses ketuaan setiap orang itu berbeza. Ia bergantung kepada faktor genetik dan kesihatan.

Kini terdapat pelbagal rawatan kecantikan, perubatan moden mahupun tradisional yang menawarkan wajah kekal cantik biarpun sudah dimamah usia. Di samping itu, banyak panduan diberikan untuk tampil sihat dan cergas. Ada yang sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk kelihatan cantik, sihat dan cergas.

Ada kalanya gaya hidup seseorang membuatkan dirinya nampak lebih tua, seperti mengambil minuman keras, merokok, pengambilan makanan berlemak, diet tidak seimbang, tekanan, dan mempunyal sikap negatif. Manakala individu bersikap positif dan mempunyai psikologi yang sihat dapat melambatkan proses penuaan.

CARA-CARA MELAMBATKAN PROSES PENUAAN :

1. Diet dan makanan tambahan – Pengambilan makanan secara seimbang dan teratur dapat mengekalkan kesihatan. Elakkan obesiti dengan mengambil makanan rendah lemak, dan lebihkan sayur-sayuran. Dapatkan maklumat piramid pemakanan untuk dijadikan panduan pengambilan makanan seharian.

2. Pengambilan makanan tambahan seperti IgG Plus, Bio-Young, Spirulina, Jus Pati Kurma 3K dll dapat melambatkan proses penuaan. Ia dapat melindungi kemusnahan sel dan membantu kesihatan sel-sel tubuh.


3. Herba dikatakan baik untuk pengaliran darah. Antara herba yang popular untuk kegunaan kesihatan seperti bawang putih, ginseng, dan lada. Contohnya bawang putih dikatakan dapat mencegah daripada demam selesema, gangguan pernafasan dan penyakit usus. Pada masa kini herba banyak digunakan untuk produk kesihatan dan kecantikan. Sebelum menggunakan produk herba, anda perlu pastikan kualiti produk dapatkan maklumat daripada pakar berkaitan.

4. Senaman berterusan boleh meningkatkan ketahanan fizikal dan mental. Ia bukan sahaja mengurangkan berat badan, malahan tekanan darah rendah, mengurangkan tekanan, mengawal tahap gula serta meningkatkan sistem imuniti. Dengan melakukan senaman selalu, anda akan menjadi sihat serta nampak lebih muda. Jangan lupa, lakukan juga senaman wajah.

5. Untuk menguatkan daya ingatan, amalkan tidur yang cukup, minum air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari, makan makanan seimbang, serta melakukan latihan. Sebagai tanda peringatan, senaraikan perkara yang hendak dilakukan dalam buku nota dan rujuk setiap pagi dan kemaskinikan selewat-lewatnya sebelum tidur.

6. Jika ingin berbadan kurus dan langsing, pastikan wajah anda tidak terlalu cengkung. Ia akan kelihatan nampak lebih tua dan usia sebenar. Ini kerana kulit pada wajah lebih nipis berbanding dengan bahagian tubuh yang lain. Kurus tidak semestinya lebih cantik dan kesihatan diri itu yang lebih penting.

7. Tetapkan waktu untuk tidur. Ia akan mendisiplinkan diri anda untuk mendapat rehat yang secukupnya. Tandanya, anda rasa segar apabila bangun pagi. Kurangkan tekanan dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan bersikap positif.

8. Banyakkan minum air bersih. Ini kerana kandungan air dalam badan sangat tinggi. Contohnya otak mengandungi 95 peratus air, darah 82 peratus air dan paru-paru 90 peratus air. Pengambilan air yang mencukupi dapat menajamkan pemikiran, mengelakkan penyakit dan kulit menjadi lebih cantik.

9. Penampilan diri menarik apabila bijak memilih fesyen pakaian dan aksesori. Ia dapat mengawal usia secara psikologi. Anda boleh merujuk kepada media untuk memilih fesyen yang sesuai. Sebaiknya sesuaikan pemilihan pakaian dengan usia, kerjaya, keadaan persekitaran dan latar belakang keluarga.

10. Gunakan pelembap dan pelindung matahari untuk penjagaan kulit. Sekurang-kurangnya anda perlu mengenakan pelembap pada setiap pagi. Penjagaan kulit secara keseluruhan juga penting untuk menyingkirkan sel-sel kulit yang mati serta daki yang degil. Dapatkan produk penjagaan diri yang sesuai dengan anda.

9 Tips Menjadi Bijak

Otak manusia pada dasarnya merupakan sebuah komputer biologi. Ia memerlukan makanan , oksigen dan juga latihan untuk menjadi lebih kuat , seperti juga tubuh badan manusia . Terdapat beberapa tips yang boleh anda lakukan untuk menjadikan melatih otak anda supaya dapat bekerja dengan lebih cepat .  Mungkin anda tidak mampu menjadi sebijak Albert Einstein , tetapi itu bukanlah alasan untuk tidak melatih otak anda .

Tips – tips menjadi lebih bijak :

  1. Ambil dos EPA / DHA dengan secukupnya
  2. EPA adalah bahan kimia dalam minyak ikan yang merupakan makanan bagi otak, setiap orang pasti sudah mengetahuinya, jadi mengapa tidak memberikannya kapsul minyak ikan setiap hari untuk meningkatkan kekuatannya. Kajian menunjukan bahwa minyak ikan dapat memfasilitasi peningkatan aktiviti pada otak, memperlancar peredaran darah, meningkatkan memori dan konsentrasi.

  3. Melakukan hubungan Seks secara teratur
  4. Berhubungan seks dapat melepaskan senyawa kimia yang dapat meningkatkan kekuatan otak, menurut buku terkini ?Teach yourself. Training your brain? yang ditulis oleh pengajar senior dan seorang ahli biologi. Seks adalah bentuk sempurna dari latihan, yang juga meningkatkan peredaran darah ke otak. Ia dapat mengurangi stress dan ketegangan yang menurunkan efisiensi kinerja otak.

  5. Kerap kali membuat teka – teki untuk melatih otak berfikir
  6. Teka-teki silang, Sudoku atau yang lainnya dapat membuat otak Anda tetap pada kondisi terbaik. Sama seperti otot, jika Anda tidak berlatih secara reguler, ia akan kehilangan kemampuannya untuk bekerja secara maksimal.

  7. Rajin berjalan kaki @ bersenam di waktu petang
  8. Tidak ada yang dapat mengalahkan udara segar yang dapat menyegarkan pikiran yang dapat mengurangi percakapan mental yang mengganggu logika dan pikiran konstruktif. Sebuah perjalanan di pinggiran kota, dekat sungai atau sekedar di taman akan membantu Anda menyingkirkan awan kelabu dan membantu pikiran Anda tetap jernih.

  9. Mempelajari bahasa – bahasa baru
  10. Mempelajari bahasa baru dapat sindrom?dementia?(kemunduran otak) sampai dengan empat tahun menurut artikel yang dimuat pada New Scientist. Alasan pasti untuk hal ini belum diketahui, namun dipercaya bahwa ia memiliki hubungan erat dengan peningkatan perdaran darah dan koneksi saraf yang baik.

  11. Ketawa
  12. Tawa bukan saja merupakan obat terbaik, ia juga dapat meningkatkan fungsi otak dan menstimulasi kedua sisi otak pada saat yang bersamaan. Pastikan Anda tertawa setiap harinya.

  13. Menjadi lebih kreatif
  14. Melukislah atau pelajari alat musik yang baru, bergabunglah dengan kelas kesenian walaupun Anda yakin Anda payah dalam hal tersebut. Menjadi kreatif memungkinkan Anda untuk menemukan solusi baru untuk permasalahan yang sudah lama dan meningkatkan kesadaran pada saat yang bersamaan.

  15. Berlatih melempar barang
  16. Riset dari Universitas Regensburg di Jerman memindai otak dari seorang?juggler(pemain sulap yang melemparkan barang) dan menemukan bahwa kegiatan ini dapat meningkatkan struktur otak. Setelah berlatih selama tiga bulan, otak akan menunjukan peningkatan signifikan pada dua bagian, yaitu bagian?mid-portal?dan posterior?intraprietal sulcus?kiri.

  17. Berhubungan dengan sifat keanak-anakan Anda
  18. Einstein pernah berkata bahwa imaginasi lebih penting daripada pengetahuan dan ia menggunakannya pada beberapa eksperimen yang akhirnya membuatnya menemukan perhitungan paling terkenal sepanjang masa (E=MC2).

    Cubalah lihat anak-anak, mereka penuh dengan imaginasi, dan mereka belajar lebih banyak pada tahun-tahun awal kehidupan mereka lebih daripada apa yang kita pelajari selama satu dekade. Bebaskan pikiran Anda dari penjara pikiran ?seorang dewasa?, Anda akan menemukan cara berpikir yang belum pernah ada sebelumnya, Anda mungkin akan membuat penemuan besar yang berikutnya.

Tips Kesihatan : Jaga Kesihatan Mengikut Tuntutan Agama
Menjaga kesihatan tubuh badan adalah satu perkara yang turut dituntut dalam Agama Islam .

Antara langkah yang boleh dilakukan bagi menjaga kesihatan tubuh badan ialah :

1. Bersenam @ beriadah.
2. Mengawal makanan.

Rasulullah saw bersabda, yang bermaksud:
“Wahai orang beriman, makanlah barang yang bersih daripada apa yang kami kurniakan kepada kamu.” (Hadis riwayat Muslim)

Tahukah anda mengamal minum secawan air teh “O” setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Isyaallah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan.

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan melakukan amalan seperti :

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud makan darah akan mengalir keruang berkenaan.
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yng terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)
8 Tips Kuruskan Badan Dengan Cara Yang Sihat

1. Piramid makanan
Anda harus belajar untuk membuat susunan keperluan makanan anda dalam bentuk piramid. Pastikan urutannya bersesuaian seperti yang anda perlukan diikuti dengan panduan cara diet yang betul dan bagus untuk kesihatan. Dengan cara ini, ia akan memberitahu atau mengingatkan anda makanan yang boleh anda masukkan ke dalam menu pemakanan harian anda dan berapa jumlah yang perlu diambil setiap hari. Keperluan ini bergantung kepada setiap individu kerana ia berbeza mengikut keperluan tubuh badan masing-masing. Dengan ini, ia akan menunjukkan bagaimana anda boleh menjalankan diet yang seimbang dengan mengikut urutan daripada piramid pemakanan tersebut.

2. Perhatikan warna
Semasa hendak memilih buah atau sayuran, pilihlah yang warnanya terang dan kelihatan segar. Elakkan buah atau sayur yang warnanya sudah pudar atau kelihatan lebam. Buah-buahan seperti anggur atau kranberri kaya dengan bahan kimia semulajadi yang membantu melindungi tubuh daripada penyakit seperti kanser dan masalah jantung. Manakala sayuran yang berdaun hijau, lobak merah, kentang dan bayam juga kaya dengan zat tertentu yang membantu mencegah penyakit.

3. Jangan lupakan serat
Pastikan anda mengambil serat dalam menu anda setiap hari. Caranya mudah, banyakkan makan buah dan sayuran serta pastikan anda minum air yang cukup (8 gelas sehari). Serat penting untuk membantu proses pencernaan anda sihat dan mampu bekerja dengan baik.

4. Bakteria baik juga penting
Bukan semua bakteria itu jahat dan boleh mendatangkan penyakit. Ada juga bakteria yang membantu tubuh untuk menjalankan tugas dengan lancar dan ia dianggap bakteria yang baik kerana memberi faedah untuk tubuh kita. Antara contoh makanan yang mengandungi bakteria baik adalah seperti yogurt yang bagus untuk dimasukkan ke dalam menu pemakanan/diet anda. Ini kerana ia mengandungi bakteria yang membantu menjaga saluran pencernaan agar dapat berfungsi dengan baik selain membantu menangani bakteria jahat yang masuk melalui makanan yang anda makan.
Duit Raya RM500

Berita gembira kepada semua kakitangan kerajaan dan pesara. Kerajaan mengumumkan duit raya sebanyak RM 500 kepada semua kakitangan kerajaan dan pesara.

Duit raya ini mungkin dapat meringankan sedikit beban kaki tangan kerajaan dan pesara yang berpendapatan rendah sempena menyambut hari raya kali ini.

Mengikut berita duit raya ini mungkin akan diberi sebelum 1 Syawal ini.

boboy : Seronok la dapat duit raya. Jangan buat duit tu beli mercun sudah.xd
Kad Raya Terakhir

Ini bukan entry untuk ucapan selamat tinggal. Tapi entry untuk mengenang akan zaman kegemilangan kad raya di suatu ketika dahulu. Yang dulunya selalu memenuhi peti surat ketika Syawal menjelang.

Tapi sekarang tidak lagi seperti zaman dahulu. Kad raya tidak lagi kelihatan memenuhi peti surat. Kalau ada pun tak sebanyak dahulu. Boleh dikatakan setiap tahun bilangan kad raya yang diterima semakin berkurangan.

Tiada lagi kad raya dari teman-teman yang akan digantung untuk hiasan rumah menjelang Syawal. Yang ada cuma kiriman SMS, MMS dan E-mail dengan ucapan hari raya.


Malah di zaman ini orang lebih cenderung untuk menghantar ucapan melalui medium social network seperti Facebook dan Twitter. Sehinggakan ada juga yang menjemput ke undangan perkahwinan menggunakan medium ini.

Mungkin di masa hadapan nasib kad undangan perkahwinan juga menjadi seperti kad raya. Penggunaan teknologi seperti ini sedikit sebanyak dapat menjimatkan kos dan masa. Mungkin ini sebabnya ramai yang beralih arah.

Setiap orang ada alasan tersendiri. Asalkan perubahan yang dilakukan mempunyai lebih kebaikan dari keburukan apa salahnya jika kita berubah. Mungkin lima tahun yang akan datang tiada lagi kad raya dan ianya akan menjadi satu lagenda yang akan dikenang oleh generasi yang akan datang.

boboy : tak dapat sekeping pun kad raya tahun ni
Tinggalkan Jejak Dengan Betul

Bila kita “berblog walking” benda yang tak akan kita lupakan ialah meninggalkan jejak. Apabila kita meninggalkan jejak sudah tentu tuan blog yang kita lawati tadi akan cuba membalas jejak yang kita tinggalkan.

Bila berlakunya proses lawat melawati ini sekurang-kurangnya kita dapat membentuk hubungan sesama blogger. Dengan hubungan ini kita besama-sama dapat meningkatkan tahap dan kualiti kedua-dua blog. Bertukar dan berkongsi pendapat sesama blogger ialah tujuan sebenarnya kita berblog.

Tetapi akhir-akhir ini terdapat satu fenomena dimana hubungan ini tidak lagi terjalin kerana kehidupan di dunia blog tidak lagi seperti ini. Sekarang sudah adanya program atau software yang telah dicipta untuk mengambil alih kerja manusia untuk berhubung contohnya seperti meninggalkan komen dan shout di chatbox.

Keburukan fenomena ini ialah kita tidak lagi berhubung sesama manusia. Tetapi kita berhubung dengan robot. Ini akan membentuk hubungan 1 hala.

Ada beberapa cara yang betul untuk kita meninggalkan jejak dengan betul ketika kita berblog. Antara cara-caranya ialah :

TINGGALKAN KOMEN

Ini Cara terbaik untuk kita meninggalkan jejak. Dengan meninggalkan komen, kita dapat memberi cadangan atau pendapat kita secara peribadi terhadap sesuatu artikel. Cara ini menunjukkan yang kita menghargai karya seseorang dan sekaligus dapat memberi semangat kepada penulis untuk menulis lagi.

FOLLOW

Follow disini bukan hanya menjadi follower sesuatu blog. Tetapi mengikuti perkembangan terbaru sesuatu blog. Ada beberapa cara untuk kita kekal mengikuti sesuatu blog. Antaranya ialah dengan melanggan feed dan melanggan update melalui email (jika perkhidmatan ini disediakan). Google friend connect juga akan memaparkan update terbaru sesuatu blog di dashboard orang yang mengikuti sesuatu blog (pengguna blogger sahaja).

CHATBOX

Boleh dikatakan ini ialah cara paling popular untuk tinggalkan jejak. Kebanyakkan orang lebih selesa menggunakan cara ini kerana ianya lebih mudah dan pantas. Cara ini tidak digalakkan kerana ianya tidak memberi sebarang kebaikan kepada penggunanya. Lebih baik tinggalkan jejak di ruangan komen. Sekurang-kurangnya anda dapat backlink dari blog yang anda tinggalkan komen. lebih menguntungkan jika blog itu “do follow”.

Mari kembali berblog walking dengan cara yang betul dan hindari dari menggunakan software seperti auto shout kerana ianya hanya menguntungkan 1 pihak.
Kenapa Facebook Semakin Bosan

Hi, salam 1 malaysia. Rasanya bilangan pengguna Facebook di dunia ini semakin meningkat. Boleh dikatakan dalam beberapa tahun lagi mungkin semua orang akan memiliki sekurang-kurangnya satu akaun Facebook.

Namun disebalik keghairahan semua orang melayari Facebook, mula timbul rasa bosan bagi aku. Terdapat beberapa faktor yang membuatkan aku mula bosan dengan Facebook.

Pertama ialah notification yang sangat menjanggalkan. Kenapa? cuba anda like sesuatu perkara, contohnya seperti gambar atau status update. bayangkan berapa banyak notification yang akan anda perolehi setiap kali ada komen pada benda yang anda like itu.

Kedua ialah ads atau lebih dikenali sebagai iklan. Aku faham jika Facebook membuat profit yang sangat lumayan dengan iklan. Tapi jangan sampai pengguna menganggap iklan itu satu yang boleh merosakkan keseronokan bersosial.

Ketiga ialah sistem tag. Sistem ini mungkin pada mulanya ialah sesuatu yang sangat bagus. Tetapi ianya telah disalah gunakan oleh sesetengah pihak untuk mempromosikan business. Rasanya tidak selesa jika kita di tag tapi pada hakikatnya kita tiada dalam gambar tersebut.

Keempat ialah “poke”. Bagi aku poke ialah satu cara yang paling malas untuk berkomunikasi. Bukanlah satu alasan yang baik jika anda poke atau cuit seseorang jika sudah lama tidak berkomunikasi dengannya.

Kelima ialah Email notification. Ini berhubung kait dengan perkara yang pertama. bayangkan anda like, ditag atau komen pada sesuatu. Cuba bayangkan berapa banyak email notification yang akan anda dapat bagi setiap like dan komen yang baru.

Dan yang terakhir ialah group invitation. Rasanya dahulu untuk memasuki sesebuah group kita harus accept dahulu. Namun sejak akhir-akhir ini aku kerap dimasukkan didalam group tanpa sebarang kebenaran. Selain itu event invitation juga sangat menjanggalkan.

Aku mula merasakan yang facebook semakin bosan atas sebab-sebab diatas. Anda bagaimana?
Kehidupan Social Hari Ini

Zaman sekarang semakin ramai yang menjalankan kehidupan social. Mungkin ada sesetengah yang mempunyai didikan agama yang secukupnya tahu akan batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Bagi non-muslim pula rasanya ini bukanlah satu masalah.

Berbalik kepada kehidupan social. Bukan kehidupan dalam alam sebenar yang aku maksudkan. Sebaliknya aku nak bincangkan sedikit tentang kehidupan social di alam maya (online). Seperti kita semua tahu, hari ini sudah banyak laman social yang telah wujud. bagi yang tidak mahu ketinggalan mungkin akan ada akaun dalam satu-satu laman social ini. Ada juga yang mempunyai akaun dalam semua jenis laman social.

Laman social ini ada juga kebaikkannya kerana kita boleh berkongsikan maklumat kepada rakan-rakan kita dengan pantas. Namun ada juga yang menyalahgunakan kemudahan ini dengan menyebarkan fitnah dan sebagainya.

Untuk pengetahuan semua, sudah ada yang telah bertemu jodoh dengan laman social seperti ini. Ada juga yang menggunakannya untuk bersocial setelah seharian bekerja. Kerana dengan wujudnya laman social seperti ini dapat membantu mereka bersocila walaupun sibuk bekerja.

Jadi bagaimana dengan anda?

boboy: Dalam sehari berapa jam anda menghabiskan masa dengan laman social seperti ini
Tips Memilih Web Hosting

Web hosting ialah satu element terpenting bagi seorang blogger. Pemilihan web hosting yang baik merupakan aspek utama dalam kejayaan sesuatu blog atau website.

Apa gunanya jika kita menggunakan web hosting yang murah tapi kualiti yang diberikan tidak memenuhi piawaian. Contohnya dari segi uptime dan support. Web hosting yang baik ialah web hosting yang boleh memberikan kedua-duanya kepada kita.

Sebagai contoh, jika web hosting itu memberi support yang baik tetapi tidak dari segi uptime maka blog anda akan kerap down dalam tempoh masa yang lama atau berulang kali. Ini akan merugikan kita kerana sudah tentu kita akan kehilangan pelawat.

Contoh kedua ialah web hosting yang memberi uptime yang baik namun kelemahan dari segi support. Ini boleh menimbulkan masalah jika mempunyai kesukaran dan memerlukan khidmat kepakaran. Jika web hosting itu lemah dari segi support, maka masalah yang kita alami akan mengambil masa yang lama untuk diselesaikan.

Jadi mengapa kita harus mengambil kedua-dua risiko ini? Bagi blogger yang bijak, mereka akan sentiasa memilih yang terbaik untuk blog. Tidak salah jika mengeluarkan lebih wang untuk perkhidmatan yang terbaik.

Selain itu faktor kedua yang harus dititik beratkan ialah tahap penggunaan. Beli web hosting yang sesuai dengan blog. Jika blog yang mempunyai traffik yang tinggi, cuba dapatkan pakage yang mencukupi dari segi bandwidth. Ini bagi mengelakkan blog itu down akibat kekurangan bandwidth.

Faktor lain yang harus dititik beratkan ialah targat pembaca. Jika kebanyakkan pembaca datangnya dari Malaysia, rasanya tidak sesuai jika menggunakan khidmat web hosting dari luar. Ini kerana web hosting dari luar agak jauh dari pengguna Malaysia. jadi load time akan lebih dari sepatutnya.

Buat pilihan yang tepat sebelum membeli web hosting. Harap entry ini dapat membantu mereka yang mahu membeli web hosting
Masalah Buli Di Alam Cyber

Anda sering dibuli di alam cyber. Sering menjadi bahan atau diganggu di facebook, twitter dan email? Jika ya sah la anda sedang dibuli.

Ada beberapa sebab yang membuatkan kita sering dibuli di alam cyber ini. Kebanyakkanya mungkin disebabkan rasa cemburu si pembuli terhadap kita. Sedikit kemungkinan si pembuli mengalami masalah mental.

Selalu di pembuli merupakan seorang yang gagal dalam kehidupan. Oleh sebab itu dia menghabiskan masa mengganggu orang lain.

Selain itu kita juga mungkin telah membuat kesilapan dengan meletakkan maklumat peribadi seperti nombor telefon dan alamat untuk tatapan umum.

Ini merupakan satu kesilapan besar kerana memudahkan golongan pembuli mendapatkan maklumat peribadi dengan mudah. Kesannya anda mungkin anda akan menerima email, sms atau panggilan yang tidak dikehendaki. Lebih teruk jika sampai ke tahap membabitkan harta dan keluarga anda.

Untuk menghadapi masalah ini lebih baik anda abaikan gangguan dan ugutan dari pembuli. Lama kelamaan si pembuli akan bosan kerana tiada respond dari anda. Jika melenting atau melayan padah akibatnya kerana itu yang dimahukan dari mereka.

Sekiranya cara diatas tidak berkesan. Tukan email dan nombor telefon. Hanya beri kepada orang yang anda kenal. Ini merupakan langkah terbaik untuk menyelesaikan masalah ini.

Jika semua langkah itu tidak berhasil. Laporkan kepada polis.
Biar Mati Anak

Biar Mati anak, jangan mati adat. Demikianlah patah pujangga sejak dari nenek moyang kita lagi. Bukan semua adat yang datang dari nenek moyang kita relevan untuk diguna pakai pada hari ini.

Khususnya adat dalam perkahwinan. Adat boleh dikatakan sudah mula menjadi beban. Untuk mendirikan rumah tangga bakal pengantin sudah tentu akan dibayangi oleh banyak sebelum dan selepas berkahwin.

Bayangkan nak merisik , meminang, apatah lagi berkahwin. Faktor wang merupakan penghalang utama dalam point kali ini. Rasanya bagi golongan yang hidup dan lahir dari golongan mewah tiada masalah pada mereka.

Bagaimana pula yang datang dari golongan sederhana dan miskin? Ada yang sanggup membuat pinjaman sehingga berpuluh ribu hanya untuk menjalankan tanggungjawab ini.

Bagi yang berkahwin menggunakan wang pinjaman bayangkan berapa tahun mereka harus menanggung beban hutang selepas berkahwin. Duit yang sepatutnya digunakan untuk menyara keluarga digunakan untuk membayar hutang.

Lebih menyedihkan lagi ada yang sampai bercerai berai sebelum hutang berkahwin habis dilangsaikan. Siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Semua pasti menunding jari anta satu sama lain.

Selain itu Masalah lain juga mula timbul akibat adat yang dijunjung selama ini. Banyak golongan muda yang mulamengambil jalan untuk bersekedudukan sebelum berkahwin. Alasannya terlalu lama untuk menunggu sehingga boleh berkahwin.

Akibatnya akan ada gejala buang bayi dan sebagainya. Sepatutnya banyak pihak yang harus memainkan peranan kerana golongan Melayu terutamanya Islam sedang mengalami masalah social yang makin kritikal. jangan sampai semuanya sudah terlambat untuk diperbaiki.
21 Teknik Pembelajaran yang Betul dan Berkesan (UPSR/PMR/SPM)

Pelajar yang mengamalkan cara belajar yang betul akan lebih mudah mencapai kejayaan berbanding dengan pelajar yang belajar tanpa mengikut tatacara yang bersistem. Berikut ini disenaraikan dua puluh kaedah belajar yang berkesan untuk membantu pelajar berhadapan dunia peperiksaan.

Pertama – Tidak mensia-siakan biar pun seminit
Seorang pelajar yang cemerlang menggunakan masa yang teruang, masa pertukaran kelas, masa menunggu kereta sewa, masa sebelum hidangan makanan. Mereka boleh membaca satu atau dua soalan objektif atau ulangkaji pelajaran yang telah mereka baca.

Kedua – Membawa buku ke mana sahaja mereka pergi
Amalkan sikap membawa buku setiap ketika. Sikap ini bukan bermaksud kita mesti membaca buku tersebut. Kemungkinan diri anda tidak membaca apa-apa , tetapi ia memupuk jiwa bersungguh-sungguh dengan kewajipan terhadap pelajaran. Sikap ini membolehkan anda menyemai budaya belajar yang positif dan sikap bertanggungjawab terhadap pelajaran.

Ketiga – Gunakan masa awal pagi
Gunakan sepenuhnya masa awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran yang anda lemah. Pupukan semangat belajar pada awal pagi biar pun anda tidak terasa mahu membaca. Usaha ini akan menyemai semangat yang kental terhadap pelajaran dan membolehkan anda mulakan hari tersebut dengan azam untuk berjaya.

Keempat – Buat nota ringkas
Pelajar yang cemerlang sentiasa membuat nota ringkas. Nota tersebut adalah untuk membolehkan anda merujuk kembali apa yang telah anda baca. Ia tidak menjamin ingatan anda tetapi ia meningkatkan kuasa ingatan anda. Dengan adanya nota ringkas, ulangkaji sehari sebelum peperiksaan menjadi lebih mudah.

Kelima – Mengikut jadual sepenuhnya
Aturkan masa untuk setiap aktiviti yang anda hendak lakukan pada hari tersebut. Patuhi jadual belajar anda tanpa syarat. Jangan ikut perasaan. Biar pun anda tidak suka belajar pada sesuatu masa, buka sahaj buku dan membacanya. Jika anda mempunyai disiplin yang kuat terhadap hidup, anda tidak akan lalai terhadap tanggung-jawab belajar. Pastikan anda peruntukkan masa untuk setiap mata pelajaran pada setiap hari jika anda mahu mencapai kegemilangan dalam semua mata pelajaran.

Keenam – Mencuba soalan tahun lalu
Pelajar cemerlang memperuntukkan masa untuk menjawa contoh soalan setiap hari. Ini akan membiasakan dirinya dengan corak soalan yang sering keluar dalam peperiksaan dan bagaimana menjawabnya. Pelajar yang hanya begitu kepada buku teks tidak akan lulus dengan cemerlang kerana mereka tidak biasa dengan corak soalan peperiksaan.

Ketujuh – Ulang sebanyak kali yang boleh
Setiap fakta yang dibaca akan terus diulang sebanyak yang mampu. Tidak ada had ulangan yang akn dilakukan, Selagi ada masa, anda boleh mengulangi apa yang telah dibaca biar pun anda sudah faham atau sudah mengingatinya. Semakin banyak anda membaca, semakin tinggi keyakinan diri anda untuk lulus dengan cemerlang.

Kelapan – Sentiasa menanya kalau tidak faham
Dekatkan diri dengan guru dan guna setiap kesempatan yang ada untuk menjawab kemusykilan anda. Biar pun anda sudah faham , anda masih boleh menanya. Ini akan menguatkan kefahaman dan ingatan anda. Anggapkan guru anda, kakak atau abang anda, kawan-kawan anda sebagai orang yang boleh membantu anda dalam hal ini.

Kesembilan : Berikan penumpuan pada pelajaran yang lemah
Jika anda lemah dalam bahasa Inggeris atau matematik, peruntukkan masa yang lebih untuk ulangkaji. Elakkan memilih mata pelajaran yang disukai dan abaikan mata pelajaran yang anda kurang suka. Buat tanda pada bahagian yang anda rasa perlu penumpuan lebih. Gunakan simbol dan lorekkan bahagian yang anda anggap penting. Jangan jadikan tidak faham, tidak ingat atau tidak pandai sebagai alasan untuk berhenti ulangkaji.

Ke sepuluh : Mengunjungi perpustakaan
Rapatkan dengan kawan yang mahu belajar. Perhatikan bagaimana mereka belajar dan semarakkan jiwa yang kuat seperti mereka. Tukar pendapat antara satu sama lain. Berikan penemuan dan berkongsi soalan yang anda buat dengan mereka. Ini akan mengaktifan suasana tolong menolong dalam haluan memajukan pelajaran masing-masing.

Ke sebelas : Menjadi model dalam rumah
Jadikan diri anda sebagai contoh kepada adik-adik lain. Beritahu mereka “Jangan membuang masa dengan aktiviti-aktiviti yang tidak menyumbang kepada masa depan.” Semakin anda memberi galakan untuk mereka , semakin tinggi semangat anda untuk menjadi contoh kepada mereka. Apa yang anda serukan akan menjadi panduan dalam hidup anda sendiri.

Ke dua belas : Imbangkan masa kokorikulum dan akademik
Jika anda berada dalam tahun peperiksaan , jangan terlalu menumpukan perhatian pada kokorikulum kerana ini akan melalaikan diri dalam bidang akademik. Jika anda mahu berjaya dalam akademik, anda perlu mempunyai masa ulangkaji yang cukup di rumah. Masa ulangkaji untuk SPM ialah dalam lingkungan 5 jam ke 6 jam sehari. Jika masa minima tersebut tidak dipenuhi, anda mungkin perlu berjaga malam atau bangun pagi.

Ke tiga belas : Belajar mengikut rentak sendiri
Jangan membandingkan diri dengan pelajar yang mantap dalam prestasi peperiksaan. Anda perlu mebgenal rentak sendiri dan pastikan anda mematuhi rentak tersebut. Jika anda seorang pelupa, pastikan anda mengatur masa ulangkaji kedua atau ketiga pada minggu-minggu yang akan datang. Jika anda perlukan bimbingan tambahan , dapatkan tuisyen.

Ke empat belas : Persiapan minda sebelum ulangkaji
Lelapkan mata untuk beberapa minit dan wawasankan hidup anda kelak. Apa yang anda hendak capai. Apakah corak hidup yang anda hajatkan. Apakah yang hendak anda berikan kepada ahli keluarga serta ibu bapa anda sebagai tanda kasih sayang dan terima kasih. Adakah anda berhajat hendak mengharumkan nama keluarga dan negara anda ? Apakah kejayaan peringkat remaja yang membanggakan diri anda dan keluarga anda? Bila anda membaca buku, kaitkan dengan hidup anda. Anda bukan sekadar mahu lulus cemerlang dalam peperiksaan , anda mahukan hidup yang baik dan berkualiti.

Ke lima belas : Elakkan gangguan emosi
Semua perkara yang merunsingkan dan mengganggu konsentrasi waktu belajar perlu diketepikan. Beritahu diri anda , “saya tidak relakan masa depan saya tergadai oleh okr yang remeh-temeh ini.” Sebaik pemikiran atau perasaan negatif timbul, tuliskan pada kertas . Layankan semua gangguan ini selepas peperiksaan. Anda boleh gunakan musik latar yang lembut untuk menjadikan suasana belajar lebih menyelerakan (jika sesuai).

Ke enam belas : Kurangkan kerja rumah tangga
Jika anda pada tahun peperiksaan , maklumkan hajat anda untuk berjaya dan minta adik-adik anda menolong anda dalam beberapa aspek kerja rumah tangga. Amalkan sikap tolong menolong dalam keluarga. Bila masanya mereka yang menduduki peperiksaan SPM, sama-sama menolong dirinya. Budaya berkongsi beban kerja rumah tangga seperti mencuci kasut, menyapu lantai dan lain-lain akan memberi lebih masa untuk anda belajar.

Ke tujuh belas : Rancangkan jadual ulangkaji setahun
Tetapkan ulangkaji anda sehingga bulan September. Sebulan sebelum peperiksaan , anda perlu siap ulangkaji. Pastikan setiap mukasurat dibaca, dan setiap soalan dijawab. Ini boleh dilakukan dengan membahagikan bilangan mukasurat buku dengan bilangan hari yang ada. Jika anda gagal mengulangkaji mukasurat berkenaan pada hari yang ditetapkanm pangkahkan dengan besar menggunakan pensil. Pastikan anda membaca mukasurat ini sebelum peperiksaan tiba. Tapi, sebelum anda membaca mukasurat yang terhutang, pastikan anda telah siap ulangkaji mukasurat yang ditetapkan untuk hari tersebut.

Ke lapan belas : Belajar menyesuikan diri dengan semua keadaan
Biar pun rumah anda bising, panas atau kurang selesa; ia tidak menjadi penghalang untuk anda mengulangkaji. Kadang-kadang , kita perlu belajar menyesuikan diri dengan kekurangan yang ada. Semakin mencabar keadaan anda , semakin besar ujian ketahanan diri anda. Beritahu diri anda , “biar apa yang berlaku, saya tetap dapat menjalankan tugas saya kerana saya seorang yang tahan lasak.”

Ke sembilan beas : Berhati-hati dengan kawan yang tidak sehaluan dengan anda
Jika anda mahu belajar tetapi rakan-rakan anda tidak suka belajar. Mereka cuba mempengaruhi anda dengan seribu satu jenis kegiatan yang hanya membuangkan masa anda. Berani berkata “tidak” dan menolak mereka dengan lembut. Jangan sekali-kali menjadi mangsa kepada mereka kononnya anda tidak mahu melukakan hati mereka. Jika anda mengikut rentak mereka, anda akan melukakan masa depan sendiri.

Ke dua puluh : Terus belajar biar pun tidak menampakkan kemajuan
Jangan mengukur prestasi anda kerana tidak menampakkan kemajuan yang nyata dalam keputusan peperiksaan sekolah. Setelah berbulan-bulan anda bertungkus-lumus, anda mungkin mahu kemajuan dalam keputusan sekolah. Sebenarnya, penilaian sekolah tidak menggambarkan anda pasti akan lulus atau gagal dalam peperiksaan akhir tahun. Teruskan usaha dan jangan berhenti.

Ke dua puluh satu : Terokai bakat dan minat anda
Sambil anda berjuang untuk peperiksaan SPM, peruntukkan masa juga untuk bidang yang anda hendak ceburi. Mungkin anda minat dengan bidang kedoktoran, baca majalah dan bahan rujukan am yang berkaitan dengan cita-cita anda tersebut. Gunakan bakat anda untuk berbakti kepada keluarga atau sekolah anda. Jika anda minat dalam bidang kejuruteraan, peruntukkan masa untuk belajar membaiki kereta atau anda juga boleh menolong kawan anda membaiki kereta mereka. Kegiatan sedemikian menjadikan makna pembelajaran lebih nyata. Anda tahu mengapa anda belajar kerana anda mempunyai hala tujuan yang nyata.

Kesimpulan
Belajar adalah suatu seni. Jika anda tahu menguasai seni tersebut , anda boleh berjaya biar pun diri anda mempunyai beberapa kekurangan. Semoga lembaran ini menguatkan ikhtizam anda untuk mencapai prestasi yang lebih cemerlang dalam pelajaran.
Tanda Si Lelaki Mahu Memutuskan Hubungan

Lelaki ini merupakan golongan yang sukar untuk melafaskan kata perpisahan. Tetapi sebagai wanita anda dapat tau jika si lelaki ingin memutuskan hubungan yang telah anda berdua jalinkan selama ini. Ini dapat dilihat melalui perubahan sifat lelaki itu.

Antara tanda-tanda yang ditunjukkan oleh lelaki jika dia ingin memutuskan hubungan ialah :

1. Lebih mementingkan rakan-rakannya

Dia akan mula mencari rakan-rakan lamanya dan menghabiskan masa dengan rakan-rakanya. Apa yang peliknya sebelum ini dia lebih banyak menghabiskan masanya bersama anda. Perkara ini akan berterusan sehingga anda merungut dan mempersoalkan status anda dihatinya. Ketika inilah dia akan mengatakan bahawa anda mengongkong hidupnya dan menjadikannya alasan untuk putus.

2. Mula mungkir janji dan mengabaikan anda

Dulu dia tidak pernah lupa akan temu janji bersama anda, tapi sekarang dia selalu memberi alasan jika lupa untuk berjumpa anda. Dia juga tidak lagi memperdulikan anda. Malah lebih teruk lagi jika dia langsung tidak bertanyakan khabar anda.

3. Mula memandang dan memuji perempuan lain

Dulu dia tidak akan memuji perempuan lain didepan anda. Malah jika bersama anda kelibat perempuan lain juga dia tidak perasan. Yang ada di dunia ini hanya anda. Tapi itu dulu. Kini dia selalu memuji perempuan lain didepan anda dan sering memandang perempuan lain ketika bersama anda dengan tujuan membuat anda cemburu.

Bagi perempuan yang teman lelakinya menunjukkan tanda-tanda ini AWAS!!
Manisku Hanya Sementara

Wahh.. tajuk macam novel. Tapi aku tak minat sangat baca novel ni. Kalau baca buku tebal-tebal macam tu mesti nanti buku tu yang baca aku.hehe

Entry kali ini khas untuk kaum hawa kita. Dunia hari ini aku dapat lihat pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Tidak salah untuk bergaul asalkan kita menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan wanita.

Jika batas ini tidak dihiraukan, mungkin akan berlaku perbuatan sumbang seperti zina dan sebagainya. Selain itu ini merupakan penyebab berlakunya kes buang bayi yang berleluasa di negara kita ini.

Kaum wanita boleh memainkan peranan dalam hal ini. Sepatutnya mereka lebih menjaga kehormatan mereka sebagai kaum wanita. Kaum wanita juga harus memelihara kesucian mereka supaya tidak dicemarkan oleh lelaki yang tidak bertanggung jawab.

Kaum lelaki juga harus menjaga tingkah laku mereka jika bersama. Jangan sesekali hendak merosakkan kesucian seseorang wanita yang bukan sah bagi mereka. Cuba bayangkan bagaimana perasaan anda jika kakak atau adik kamu diperlaku sedemikian?

Jadi untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku, kedua-dua pihak lelaki dan perempuan mestilah menjaga batas-batas pergaulan. Cuba cari jalan penyelesaian jika mahu melakukan perkara yang lebih dari itu. Antara jalan penyelesainya ialah berkahwin.
10 Ciri Wanita Pisau Cukur

1. Semasa proses mengenali lelaki dia akan menggunakan segala aset yang dimilikinya untuk menggoda seseorang lelaki.

2. Selalunya perempuan pisau cukur ini orangnya lemah lembut, manis dan sangat-sangat pandai berkata-kata. Selalunya pada permulaan hubungan dia tidak akan meminta apa-apa. Tetapi lama kelamaan sampai botak si lelaki untuk memenuhi permintaannya.

3. Agak seksi dan menggoda untuk memudahkan lelaki cair

4. Berperwatakan seperti mewah untuk meyakinkan lelaki bahawa dia tidak memerlukan harta si lelaki untuk senang.

5. Selalunya mempunyai kenangan pahit tersendiri. Mungkin pernah dilukakan atau diperlakukan sesuatu oleh lelaki sehinggakan dia menganggap semua lelaki tidak boleh dipercayai dan menanam hasrat untuk membalas dendam pada semua lelaki

6.Apabila sudah agak lama berkawan dia akan mula meminta macam-macam. Selalunya permintaannya akan bermula sedikit demi sedikit. Contohnya buat permulaan dia akan meminta telefon bimbit. Kemudian dia akan meminta lebih lagi.

7. Selalunya tiada perasaan cemburu. Tidak mahu mengakhiri hubungan dengan perkahwinan. Tidak mengira status seorang lelaki sama ada berkahwin atau bujang asalkan banyak harta dan wang.

8. Mudah untuk dibawa kemana-mana tanpa sebarang sekatan. Baginya asalkan tempat yang hendak dituju boleh memberi manfaat padanya contohnya membeli belah.

9. Selalunya tidak akan menceritakan latar belakang keluarganya. Jika ditanya selalunya dia lebih suka mengelak. Jadi tidak mustahil jika sudah berbulan-bulan berkawan anda masih tidak tahu asal usulnya.

10. Apabila lelaki yang dikikis sudah tidak lagi mendatangkan manfaat kepadanya, dia akan mencari kesalahan lelaki tersebut untuk tinggalkannya.

Boboy : awas lelaki. Cari yang betul-betul cintakan anda dan bukannya harta yang anda miliki.
Bantal Untuk Wanita Yang Kesunyian
Bagi wanita yang kesunyian ketika di katil anda mungkin tidak akan bersendirian lagi. Anda akan sentiasa mendapat dakapan yang anda mahukan ketika anda tidur. Pastinya kaum wanita mendapat tidur yang nyenyak dan lebih berkualiti selepas menggunakan bantal ini.

Reka bentuk khas bagi membuat pengguna merasakan seperti dalam dakapan ketika berehat atau tidur. Target market bantal ini mungkin untuk wanita yang belum berkahwin, baru diceraikan dan janda. Selain itu ia juga sesuai digunakan oleh pasangan dah berkahwin jika suami mengadu sakit tangan. (ops pandai-pandai ja aku ni)
Boboy : Jangan lupa letak deodorant dulu dekat ketiak bantal tu untuk keharuman yang berkekalan. Lagi satu jika tak nak cepat bosan dengan bantal ni beli la baju separuh dan gantikan pada bantal ini:)
Tips Dating

Keluar dating mungkin sudah menjadi kemestian kepada pasangan yang sedang bercinta. Bila keluar dating mesti dapat melepaskan kerinduan untuk berjumpa pasangan masing-masing. Apatah lagi jika pasangan yang tinggal berjauhan. Semestinya pasangan jenis ini akan keluar bersama jika mereka mempunyai kesempatan.

Tapi bagaimana untuk kita membuatkan dating kali ini ialah yang terbaik dan tidak membosankan. Ada beberapa tips yang ingin dikongsikan disini :

1. Pemilihan lokasi

Pemilihan lokasi untuk keluar dating amat penting sekali. Ini kerana pasangan selalunya akan ingat dengan jelas setiap detik bersama terutamanya ketika keluar dating. Bagi yang baru kali pertama keluar dating, cuba elakkan dating di panggung wayang. Ini kerana tempat itu boleh membataskan perbualan anda dengan si dia. Sepatutnya anda memilih tempat yang anda boleh berbual dan mengenali satu sama lain untuk kali pertama.

2. Jaga tingkah laku

Cuba berlaku sopan dan ambil berat akan pasangan anda ketika keluar dating. Cuba buat pasangan selesa dengan tingkah laku anda. Layan pasangan anda sebaiknya seperti membukakan pintu kereta untuknya atau tarik kerusi dan biarkan dia duduk dahulu.

3. Tingkatkan keyakinan diri

Jadi diri anda yang sebenar. Jangan gugup atau gementar apabila berbual dengan pasangan anda.

4. Jaga perbualan dan tutur kata anda

Jangan menceritakan sesuatu mengenai kerjaya atau apa yang tidak difahami oleh pasangan anda. Ini boleh membuatkan dia berasa bosan dan menyangka anda jenis yang bangga diri. Cuba tanya tentang diri pasangan anda dan selitkan sedikit puji-pujian. Jika boleh jangan gunakan bahasa yang kasar kerana cara bercakap menunjukkan identiti seseorang.

5. Beri hadiah

Jika anda mampu dapatkan hadiah yang simple untuk pasangan anda. Tidak perlu untuk berbelanja besar untuk hadiah, cukup sekadar sekuntum bunga atau coklat untuk pasangan anda. Ini menunjukkan anda menghargai pasangan anda.

Cuba beberapa tips ini untuk membuatkan pasangan anda sentiasa mengingati detik ketika keluar dating dengan anda.
Petanda Lelaki Sudah Berseorangan Terlalu Lama

Kehidupan solo memang sangat menyeronokkan kerana anda tidak akan dikongkong oleh sesiapa. Malah anda juga tidak perlu mengambil kisah perasaan pasangan anda kerana anda tidak mempunyai pasangan. Bagi lelaki yang telah lama hidup solo ini ada beberapa petanda yang kita boleh melihat untuk menunjukkan bahawa dia telah lama hidup berseorangan. Antara tanda-tandanya ialah :

1. Tabiat Makan Tidak Sihat

Cuba lihat dapur orang yang hidup berseorangan. Kebanyakkannya dipenuhi dengan banyak jenis mee segera yang pelbagai perasa. Jika tidak mee segera mesti ada lagi makanan segera yang lain.

2. Gila Game

DOta, counter strike dan kebanyakkan jenis online game akan menjadi hobi orang yang sudah lama bersendirian. Ini kerana mereka tiada peruntukan masa untuk keluar dating. Jadi bermain games ialah cara terbaik untuk mereka mengisi masa lapang. Tapi ingat bagi yang keseorangan jika terlalu banyak masa dihabiskan dengan bermain games seperti ini mungkin akan menutup peluang anda untuk mendekati gadis diluar sana.

3. Meluahkan Perasaan pada Perempuan

Anda akan meluahkan bebelan emosi yang panjang mengenai hidup kamu yang single jika ditanya soalan seperti “ macam mana life sekarang ” dari rakan perempuan anda. Ini dengan jelas akan menunjukkan bahawa anda sudah terlalu lama berseorangan.

4. Mula Mencari / Skodeng Awek Lama

Anda mula google nama awek lama, cari profilenya di semua laman social yang ada di internet contohnya seperti Facebook di kala lewat malam. Bagi lelaki yang seperti ini hentikan perbuatan anda. Keluar dan pergi berkenalan dengan mana-mana gadis diluar sana.

Boboy : Jika anda ada petanda diatas dah tiba masanya anda keluar mencari pasangan hidup.
Tips Mencari Teman Hidup.

Rasanya tidak lengkap hidup seseorang itu jika tidak mempunyai kereta. Eh pesal kereta pulak ni. Maksud aku teman hidup la tu. Bagi yang sedang mencari teman hidup yang sesuai untuk diri anda jangan kemana-mana kerana anda berada di page yang betul.

Teman hidup boleh mengisi kekosongan hidup anda. Seseorang yang boleh berkongsi suka dan duka. Bukan hanya ada ketika anda bersuka namun hilang disaat anda berduka.

Untuk mencari teman hidup yang sesuai sebenarnya adalah sesuatu perkara paling penting yang patut anda ambil berat. Ini kerana ianya berkaitan dengan masa depan dua insan yang bernama manusia. Lainlah lkalau anda mengambil keputusan untuk mengambil untuk mengambil benda lain selain manusia untuk dijadikan peneman hidup.

Ingat ya point ni baik-baik. Nak cari pasangan hidup carilah yang boleh melengkapkan anda. Jangan cari yang menambah. Contoh melengkapkan ialah jika anda seorang yang kurang bercakap cari pasangan yang suka bercakap atau petah bercakap.

Cuba bayangkan jika kedua-dua tidak suka bercakap apa akan jadi (itu dimaksudkan menambah kelakuan anda). Tak ke hambar hubungan tu nanti.

Walau apa pun cuba untuk memupuk persefahaman yang baik. cuba memahami antara satu sama lain. Insyaallah bahagia selamanya.
Erul AF9 - Legasi Cleopatra :Lirik & Lagu:

Difanka jelita
Rupanya ruang ruang gelita
Mengapa

Dengan dibangga
Dan babak babak drama tipu daya
Tersurat dengan sendirinya

Telah disedari
Cukup sulit permainan ini
Kau nyalakan sendiri
Kini kau hadir
Hadir untuk kembali
Rasakan senyuman terakhir

Pemusnah dinasti imaginari
Coba coba coba difikir sendiri
Pemusnah impian asalkan bisa bahagia
Legasi cleopatra

Kau mengundang padah
Kerana jari-jari yang sudah berpunya
Disangkakan cinta
Sebenar benarnya cuma boneka
Kan biar sehingga hanya saja

Telah disedari
Cukup sulit permainan ini
Kau nyalakan sendiri
Kini kau hadir
Hadir untuk kembali
rasakan senyuman terakhir

Pemusnah dinasti imaginari
Coba coba coba difikir sendiri
Pemusnah impian asalkan bisa bahagia
Legasi dirinya

Dahulu bersamamu
Mimpi ngeriku
Rasa rasa ku pun begitu

Dahulu bersamamu
Rasa dosaku
Pura pura penuh palsu

Pemusnah dinasti imaginari

Pemusnah dinasti imaginari
Coba coba coba difikir sendiri
Pemusnah impian asalkan bisa bahagia
Legasi cleopatra

Pemusnah dinasti imaginari
Coba coba coba difikir sendiri
Pemusnah impian asalkan bisa bahagia
Legasi cleopatra
Download Here
Azri AF9 - Niskala :Lirik & Lagu:

Sesekali ku masih terasa
Bersemuka bayangannya
Perlukah diriku, perlukan dirimu
Walau cuma seketika

Kita pernah ditakdir bersama
Bagai tanpa penghujungnya
Apakah masih terasa
Saatku lukakan jiwa

[Korus]
Pedih yang melanda menikam di jiwa
Sehingga diriku tanpa hala tuju
Tersentap di dada, tiada terdaya
Jika diri ini, hanyalah niskala bagimu

Indah sekilas pandangan mata
Hanya dijadikan sisa
Apakah masih terasa
Saat ku lukakan jiwa

[Ulang korus]

Tak sanggup diriku,
Menahan sesalku
Hanya masih ada, ruang untuk bersatu
Lenyapkan bagi kegelapan
Andai semuanya, tersedar tuk selama-lamanya
Download Here
Fina AF9 - Menangis Lagi :Lirik & Lagu:


Aku terluka
Ku sangka tak mungkin terjadi sekali lagi
Dulu kau kata
Tak mungkin aku kan kecewa
Hatiku akan kau jaga

Pernah ku sangka
Inilah cinta yang terindah dalam sejarah
Apakan daya aku yang menanti pelangi
Mengharap engkau yang pasti

Dan aku menangis lagi
Kecewa untuk sekian kalinya
Dan kisah cinta luar biasa
Habis sorang untuk semua
Kejam dirimu
Kejam dirimu

Aku kecewa pedih
Tak mungkin dapat kau faham sakitnya
Kata-katamu lah punca segala
Cinta kita kau persenda
Pergi kau pergi
Tinggalkan aku menangis lagi

Apakan daya
Aku si bodoh yang percaya kata-katamu
Puas didepan mata
Mungkin engkau lah pendusta
Bagimu hatiku tiada makna

Aku menangis lagi
Kecewa untuk sekian kalinya
Dan kisah cinta luar biasa
Habis sorang untuk semua
Apalagi perlu ku rasa
Aku terlupa

Aku kecewa abadinya
Tak mungkin dapat kau faham sakitnya
Kata-katamu lah punca segala
Cinta kita kau persendakan
Pergi kau pergi
Tinggalkan aku
Biar aku sendiri

Luka aku terus meratapi
Luka-luka kecewa
Dan aku tahu ku tahu (Hatinya)
Dalam hatiku takkan bisa merubah segala-gala

Aku menangis
Aku kecewa lagi untuk sekian kalinya
Dan cinta ini luar biasa
Habis sorang untuk semua
Apalagi perlu ku rasa

Aku terluka, aku kecewa
Tak mungkin kau kan faham sakitnya
Kerna kau lah punca segala
Cinta suci kau persia
Apalagi tinggalkan aku
Biar aku menangis lagi
Download Here
Nera AF9 - Hatimu Milikmu :Lirik & Lagu:

Pernahkah engkau hargai
cintaku yang sejati
pernahkah engkau mengerti
akan diriku ini

Betapa hebatnya cintamu
memberiku sejuta pilu
betapa agungnya asmaramu
membuatku terpaku

Disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

Kan kuabadikan dikau
suatu kenangan yang manis
yang tak mungkin aku lupa
untuk selamanya

Kan kucoretkan kenanganmu
dalam sanubariku ini
dapat jadi yang terindah
di dalam hidupku ini

chorus:
Disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

Bagai bahtera yang dilanda badai
Gelora cintamu
Mengoncang jiwaku
Berombak mencari
Daratan yang damai
Ohhh cintaku

Korus
Disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku ini
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

Aku coretkan kenanganmu
dalam sanubariku ini
agar jadi yang terindah
dalam hidupku ini
Download Here
Lena AF9 - Sisa Kisah Kita :Lirik & Lagu

Dari sisa sisa kisah kita berdua
Tak pernah ada persefahaman
Walau dalam cinta
Tiada guna penyesalan
Jangan berdusta
Usah menafikannya
Ini kesudahannya

Tangisan air mata
Tak bererti lagi

Jangan kau ganggu aku lagi
Jangan kau coba tuk permainkan
Sakit di hati yang rapuh ini
Yang telah kau hancurkan
Yang kini sudah tertutup buatmu
Untuk selamanya
Tuk selamanya

Dari sisa sisa kisah kita berdua
Tiada pernah ku sangka
Akhirnya begini
Usah kau coba merayu berkata dusta
Jangan pura cinta padaku
Meminta ku kembali

Tangisan air mata
Tak bererti lagi
Jangan kau ganggu aku lagi
Jangan kau coba tuk permainkan
Sakit di hati yang rapuh ini
Yang telah kau hancurkan
Yang kini sudah tertutup buatmu
Untuk selamanya
Tuk selamanya

Oh tuhan, berikanlah ku
Kekuatan

Jangan kau ganggu aku lagi
Jangan kau coba tuk permainkan
Sakit di hati yang rapuh ini
Yang telah kau hancurkan
Yang kini sudah tertutup buatmu
Untuk selamanya
Tuk selamanya
Download Here
Hazama AF9 - Cinta Teragung :Lirik & Lagu:

Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hatiku
Ternyata tak terkata
Rinduku padamu

Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba untuk
Memujuk hatimu
Mencintai aku
Kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu

Secebis perasaan ku hamparkan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta
Teragung darimu

Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba untuk
Memujuk hatimu
Mencintai aku
Kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu

Maafkan aku sekiranya
Tak termampu untuk
Mencurahkan semua
Isi hatiku

Read more: http://www.liriklagumuzik.co.cc/2011/06/lirik-lagu-cinta-teragung-hazama-af9.html#ixzz1PgHEi8Hm
Download Here
Salma - Aku Permata :Lirik & Lagu:

Terdampar jauh dihempas badai ku hanyut
Hati merintih terkunci mulut membisu
Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
Liku ranjau ku tempuh dalam mencari jawapan

Di sudut kecil hatiku sering berkata
Apa yang terjadi ada hikmah sebaliknya
Ku beranikan diri menongkah arus yang deras
Demi hari esok ku relakan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Kini ku jauh memetik bintang di langit
Berakhir musim dingin kini mekar bunga indah
Tinggallah memori terpahat di dalam dada
Terjawab sudah segalanya

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Aku hanya ingin merasa
Kemanisan hidup di dunia yang kudambakan
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh
Ku bangkit semula
Hanya titipkanlah doa
Agar permataku terus bersinar
Agar permataku terus bersinar
Download Here
Iqa - Di Penghujungnya :lirik & Lagu:

Bila setiap tutur kata yang kita ucapkan lebih menyakitkan sayang
...Tiada akhirnya bertengkar dalam kecewa


Mungkin perasaan cinta yang dulu dibangga kini sudah hilang sayang
Janganlah cuba memaksa hati yang tawar


Tak guna lagi engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedangkan dua muka bertentangan suatu penyeksaan


Tak guna lagi untuk ku terus
Berpaut janji yang telah lupus
Perjalanan kita mungkin sudah tiba di penghujungnya


Walau beratnya diriku untuk meleraikan ikatan yang ada sayang
Tapi cinta yang beredar tak akan pulang


Ku doakan mu dapat ketemu seorang insan yang lebih baik dariku
Doakan aku dapat ketemu cinta yang lain untuk menemani hidup
Download Here
Drive - Akulah dia :Lirik & Lagu:

Tak pernah berhenti mencari cinta
Slalu saja ada yang tak kamu suka
Terlalu jauh engkau melihat
coba rasakan Yang ada di sekitarmu

reff:
Sesungguhnya dia ada didekatmu
Tapi kau tak pernah menyadari itu
Dia slalu menunggumu
untuk nyatakan cinta

Sesungguhnya dia adalah diriku
Lebih dari sekedar teman dekatmu
Berhentilah mencari
karena kau tlah menemukannya

Dia mungkin bukan manusia sempurna
Tapi dia selalu ada untukmu

Download Here
ANDRA AND THE BACKBONE - Jalanmu Bukan Jalanku :Lirik & Lagu:

Tak bisakah kau lihat diriku
Tak cukupkah bahasa tubuhku
Katakan padamu
Bahwa ku tlah bosan

Tak bisakah kau baca hatiku
Tak bisakah kau baca hatiku
Bahwa diriku tak menginginkanmu lagi
Diriku kini tak menginginkanmu lagi

Katakan padamu
Bahwa ku tak tahan

Reff:
Kini ku tak mampu lagi
‘tuk ikuti caramu
Hanya membuatku sakit hati
Kini ku tak mau lagi
Jalanmu bukan jalanku
Dan kau tlah memilih

Kau tlah memilih

Tak mudah bagiku untuk
Meninggalkan dirimu
Tapi ku tak tahan lagi
Denganmu oh denganmu

Back to Reff:

Kini ku tak mampu lagi
Hanya membuatku sakit hati
Kini ku tak mau lagi
Dan kau tlah memilih

Download Here
AFGAN - Cinta 2 Hati :Lirik & Lagu:

Tak ku sangka dirimu hadir di hidupku
menyapaku dengan sentuhan kasihmu

Ku sesali cerita yang kini terjadi
mengapa disaat ku telah berdua

Maafkan bila cintaku
tak mungkin ku persembahkan seutuhnya
Maaf bila kau terluka
karena ku jatuh di dua hati

Maafkan bila cintaku
tak mungkin ku persembahkan seutuhnya padamu
Maaf bila kau terluka
karena ku jatuh
Karena ku jatuh di dua hati

Download Here
Dadali Band - Disaat Aku Mencintaimu Mp3 :Lirik & Lagu:

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku


Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Download Here
DAK MIE - Yang Terindah ( OST AdaMaya ) :Lirik & Lagu:

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jikaku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

Download Here
ZIVILIA - Aisiteru ( Aku Cinta Kamu ) :Lirik & Lagu:

menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat kuharus bersabar dan terus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus
Menunggu sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh di sana

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasa kan a... a... ku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetian ini
Pada ketulusan ai... ai... Aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus
Bertahan saat kau jauh di sana rasa cemburu
Merasuk ke dalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Reff:
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasa kan a... a... ku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetian ini
Pada ketulusan ai... ai... Aishiteru

Brige:
Saat kusendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah jalani
Kenyataan hidup ini tanpa ghairah
Ou... o...
Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai di sini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Kimi ga tooku ni itemo
Kino omoi ga tsunagaru kara
Shinjiteru yo, shinjiteru yo

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasa kan a... a... ku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetian ini
Pada ketulusan ai... ai... Aishiteru

Download Here
KOMPLOT - Konflik Metropolis :Lirik & Lagu:

Titik peluh yang telah kau kerahkan
meresap dalam kehidupan
ku gembira
kau mahu ku ikut rentak mu
dari jendela ku….
itu silapmu

chorus
Berdansa bersama
ikut rentak irama
ku gembira kau gembira
kita ubat segala luka

Kehebatan si dia kau kagumi
ku tahu kau akan kecapi
kau gembiraa
lepaskan beban yang kau pikul dari hidupmu
hidupmuuu

Bridge
Kau harus tahu semua yang kau inginkan
sebelum ia musnah didepan muuuu

Cuba cuba kau fikirkan
tentang erti kehidupan
dalam dirimu ada aku
tidak tidakkah kau merasa
tentang realiti dunia
cukup sudah penat lelah kau memperhambakan dirimu…

Read more: http://www.liriklagumuzik.co.cc/2008/09/lirik-konflik-metropolis-komplot.html#ixzz1OTundoSc

Download Here
ANDREA & NINO - Tak Ingin Pisah :Lirik & Lagu:

Tak ingin pisah engkau dan aku
Takkan sama diriku tanpa genggamamu
Oh cintaku

Tak ingin pisah engkau dan aku
Semua membatu semua membeku
Tanpa kamu

Bagaimana mungkin hujan tercipta tanpa mega
Takkan bersemi bunga tanpa mentari
Bagaimana mungkin kaki kita
Melangkah tanpa arah

Takkan ada legenda
Tanpa sentuhan kisah cinta

Tak ingin pisah engkau dan aku
Berdua merajut cinta
Merangkai asa bahagia

Bagaimana mungkin hujan tercipta tanpa mega
Takkan bersemi bunga tanpa mentari
Bagaimana mungkin kaki kita
Melangkah tanpa arah

Takkan ada legenda
Tanpa sentuhan kisah cinta

Tak ingin usai disini
Ku ingin cinta yang abadi
Aku tak akan menyerah
Aku tak ingin pisah

Download Here
Stacy - Kisah Kita :Lirik & Lagu:

Kita telah bersama
Warnai dunia
Ketawa dan duka
Seiring bersama
Waktu yang bergulir
Memisahkan kita
Tapi hati kita
Tak akan berpisah

Satu cita-cita
Mimpi dan harapan
Selalu bersama
Dalam satu rasa
Rindukan selalu membayangi kita
Menjalani waktu
Dengan kisah kita

Chorus
Bebaskan harimu dengan cintaku
Ekspreksikan dirimu dengan laguku
Satukan mimpimu dengan mimpiku
Ini kisah kita

Ulang Chorus

Kita telah bersama
Warnai dunia
Ketawa dan duka
Seiring bersama
Waktu yang bergulir
Memisahkan kita
Tapi hati kita
Tak akan berpisah

Ulang Chorus 4X

Download Here
Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku :Lirik & Lagu:

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita

Download Here
Aizat Amdan - Sungai Lui :Lirik & Lagu:

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya
Find More lyrics at www.sweetslyrics.com

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

Download Here
Yuna - Gadis Semasa :Lirik & Lagu:

berani aku lagu kan kuasanya
dan aku begitu
naif utk dirimu kerna usia
oh sekarang bukannya masa
utk kau ungkit lagi salah siapa
dan engkau terlalu ego utk diriku
kau memang begitu
bukalah mata oh
yg selama ini kau pejamkan
dan lihatlah diriku
buanglah buanglah, buanglah curiga
yang telah lama kau simpan
yg mungkin memudaratkan mu
aku mmg begitu
tetap seperti dahulu
terlalu jujur utk duniamu
kau mahukan gadis biasa
yg bisa memberikan kau segalanya
dan aku begitu
muda utk dirimu
kau memang begitu
kau mahu perubahan dunia
tetapi pada aku
kau sama saja
dan engkau begitu
ego utk diriku
kau mmg begitu
bukalah mata oh
yg selama ini kau pejamkan
dan lihatlah diriku
buanglah buanglah, buanglah curiga
yang telah lama kau simpan
yg mungkin memudaratkan mu
aku memang begitu
tetap seperti dahulu
terlalu jujur utk dunia mu
bukalah mata oh
yg selama ini kau pejamkan
dan lihatlah diriku
buanglah buanglah, buanglah curiga
yang telah lama kau simpan
yg mungkin memudaratkan mu
aku memang begitu
tetap spt dahulu
terlalu menyayangi dirimu
oh…
aku memang begitu
tetap spt dahulu
terlalu jujur utk diri
terlalu jujur utk diri
terlalu jujur utk dirimu…
oh oh

Download Here
Mizz Nina feat Noh Hujan - Kurnia (ALBUM VERSION) :Lirik & Lagu:

Dengarkanlah lagu dulu
Tinggalkanmu itu menunggu
Jangan biarkan hati
Dikunci oleh rasa benci

Resah yang tiada henti
Bila kau melangkah pergi
Apakah yang harus ku lakukan
Untuk merubah hatimu

Kurnia bagaikan khayalan
Takkan ku lepas walaupun apa yang mendatang
Kurnia bagaikan khayalan
Ku takkan lepas walau hanya khayalan

Senyumanmu igauanku
Tiada yang setandingmu
Suara yang bermain
Memanggil-manggil namaku

Pintaku cuma jangan pergi
Tak bisa berasingan jauh oh darimu

Bilakah oh nanti akan pergi
Berlari biarkan pergi
Buat selamanya biar kita berdua disinari
Oh mentari oh mentari

Download Here
Akim - Janji :Lirik & Lagu:

Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Chorus
Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Ulang Chorus

Aku janji padamu
Akan mencintaimu

Ulang Chorus

Takkan menduakanmu

Read more: http://www.liriklagumuzik.co.cc/2010/06/lirik-lagu-janji-akim.html#ixzz1OTfDBzh5

Download Here
6ixth Sense-Menyesal :Lirik & Lagu:

Lirik Lagu Menyesal – Sixth Sense

Tak pernah ku fahami ertimu padaku
Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku
Rasa yang pernah kau bagi
Cinta yang telah kau beri

Setelah ku terjatuh baru ku sedari
Betapa kau kekasih hingga hujung hati
Rasa yang setia menanti
Cinta yang tak akan pergi

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu sambut cinta
Penawar peritku

Hanya dirimu
Tulus cintaku

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu
Sanggup cinta penawar peritku
Sanggup cinta pengusap tangisku

Download Here
Hujan - Kuala Lumpur :Lirik & Lagu:

dari jauh cari rezeki
halal di mamah teknologi
dari jauh datang tuntut ilmu
jaga langkah mu sini banyak penipu

bila lalai di awangan
melayang tanpa graviti
masapun berlalu disitu

kuala lumpur
- kuala lumpur
indah tak terkata
kuala lumpur
- kuala lumpur
engkau kian tercemar
- biar pun kau begitu, hanya kau lah destinasi ku

sangat sesak tranportasi
LRT ataupun TEKSI
murah murah mata rambang
penjenayah banyak peluang

bila lalai di awangan
melayang tanpa graviti
masapun berlalu disitu

kuala lumpur
- kuala lumpur
indah tak terkata
kuala lumpur
- kuala lumpur
engkau kian tercemar
- biar pun kau begitu,
hanya kau lah destinasi ku

Download Here
The ramlees - itulah sayang :Lirik & Lagu:

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Itulah sayang

Download Here
Stacy & Akim - Jahatnya Cinta :Lirik & Lagu:

Oh jahatnya kamu
Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta

Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku
Terus ku datang mencuba
Adakah khayalan menjadi nyata

Chorus
Aku aku
Bagai sudah terkena
Hati gembira rasa
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebabku terigau
Jiwa mula bermanja
Jahatnya cinta

Kepala kata jangan gelojoh
Hati pula kata pergi
Go baby go
Benarkah cinta itu buta
Kerna tak nampak apa selain dia

Ulang Chorus 2X

Dah terkena
Terkena demam cinta
Dah terkena
Terkena demam cinta

Ulang Chorus

Aku aku
Bagai sudah terkena
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebabku terigau
Jiwa mula bermanja
Jahatnya cinta
Jahatnya cinta

Download Here

My Visitors

free counters